Göz Doktorumuz Op.Dr. Nuriye ATEŞ KILIÇ Katarak Ameliyatına Başladı.
15 Şubat 2019

IMG-20181016-WA0001.jpgGöz Doktorumuz Op.Dr. Nuriye ATEŞ KILIÇ Katarak ameliyatina başlamıştır.  
    Kurumumuz Doğanşehir Şehit Esra Köse Başaran Devlet Hastanesi bünyesinde tedavi hizmeti veren Göz Polikliginimiz çalışmalarina bir yenisini ekledi.  
    Katarakt nedir?  
    Katarakt göz merceğinin (lens) saydamlığını kaybetmesi ve kesifleşmesi sonucu oluşur. Göz merceği renkli tabakanın arkasında yer alır ve gelen ışığın gözün sinir tabakası üzerindeki alıcı hücreler üzerinde odaklanmasını sağlar. Lensin keşifleşmesi ve ışık geçirgenliğinin azalması sonucunda yani katarakt geliştiğinde alıcı hücrelere ışık ve görüntü yeteri kadar ulaşmayacak ve böylece görme azalacaktır.  

   Tedavi yöntemi nedir?
    Kataraktın tek tedavi yöntemi ameliyattır. Ancak ne zaman ameliyat gereklidir sorusunun cevabı ameliyatta kullanılan tekniğe bağlıdır. Hastanemizde en son yöntem olan FAKO (fakoemülsifikasyon ) tekniği ile katarakt ameliyatları yapılmaktadır. Bu yöntemde ameliyat için kataraktın olgunlaşmasını beklemeye gerek olmadığından hasta uzun bir müddet az görerek yaşamak zorunda değildir.     

  FAKO (fakoemülsifikasyon) nasıl bir tekniktir?
      
      FAKO'lu katarakt ameliyatında klasik cerrahideki gibi dikiş yoktur. Bu nedenle de, halk arasında lazerli ya da dikişsiz yöntem olarak bilinir. Bu teknikte, göze 3 mm'den küçük bir kesiden girilir, lensin zarı yuvarlak olarak çıkarılır, katarakt yani keşifleşmiş göz merceği ultrason dalgaları veren bir cihaz ile sıvılaştırılarak emilir, yerine katlanabilir yeni göz merceği yerleştirilir. Bu ameliyatta kullanılan mercekler dikişli katarakt ameliyatında kullanılan merceklerden farklıdır.
Bu işlem15-20 dakika sürer, özel bir mikroskopla yapılır ve bu esnada hastalar herhangi bir şey hissetmez.
3.5 mm gibi son derece küçük bir kesi aralığından yapılır, yani gözün bütünlüğü bozulmaz.
Ameliyat sonrası görme klasik cerrahiye göre çok daha net olur.
Operasyon sonrası daha hızlı iyileşme sağlanır.